Järnets historia (under arbete)

Under 2000-talet  har två grupper gjort uppsättningar, ”måndagsgruppen” och ”onsdagsgruppen”

Måndagsgruppen

2018 framförde Måndagsgruppen delar av Sandro Key-Åbergs Scenprator
Sandro
Måndagsgruppen har spelat Shakespeare! Henrik V med  premiär hösten 2016. Så här många roller är det:
henrikV

henrikVaffisch Henrik V

——————————————————————————————–

 

 

En föreställning som Måndagsgruppen arbetat fram kollektivt under Urban Norlanders ledning:

Till Salu1Till Salu1

Så här skriver regissören: Tre syskon och två respektive samlas i barndomshemmet för att göra upp om vad som ska göras med föräldrarnas hus. Men alla har olika bevekelsegrunder för vad de vill med huset och deras historia och relationer sätter hinder i vägen.

MÅNDAGSGRUPPEN GICK PÅ ÄLGJAKT

Måndagsgruppen spelade Gertrud Larssons pjäs ÄLGASLAG. Premiär 16 mars 2013.
”Ett jaktlag ska vara i femtio år med samma gubbar. Inget ska ändras.”

Måndagsgruppen har spelat länge i Folkteatern. Eftersom medlemmarna i gruppen skiftar något i varje uppsättning, har också gruppens namn ändrats (tidigare tisdagsgruppen, mirakelgruppen m fl namn)

Några av gruppens tidigare uppsättningar

– Bernardas hus, 2010

– Strindbergs Ett drömspel, 2008

– Katarina Blums förlorade heder

– Agnes av Gud

Folkteatern Järnets uppsättning av Bernardas hus har uppmärksammats i press och radio.

Heder och makt lika aktuellt som på Francos tid
Bernardas hus kretsar visserligen många tankar och mycket prat kring en man, Pepe. Men i huset, på scenen, förekommer enbart kvinnor. Perfekt för en ensemble som Folkteatern Järnets måndagsgrupp.

Bernardas hus är hedern det viktigaste av allt. Att visa upp en fin fasad utåt, att hålla kontroverserna inom familjen. Federico García Lorcas pjäs har många gånger tolkats som en allegori över Francos … Källa: nwt.se

 

 

 

Onsdagsgruppen

17 feb 2018 premiär på Ungefär lika med av Jonas Hassen Khemiri

affisch A4 gul

Jonas Hassen Khemiri är en internationellt erkänd författare och dramatiker med böcker som Ett öga rött och pjäser som Jag ringer mina bröder. Och i vår aktuell med filmen Amatörer.
För några år sedan satte Dramaten upp Ungefär lika med. Den 17 februari 2018 hade amatörteatergruppen Folkteatern Järnet premiär på den i Karlstad!
Ungefär lika med handlar om pengars makt över våra liv. Rollfigurerna har olika drömmar: få ett arbete, en akademisk karriär, ett ekologiskt jordbruk, en 100-lapp… Allt i en pjäs skriven med en blandning av fantasi, humor och samhällskritik

– Många människor investerar mycket av sina själv- och världsbilder i tron på att världen är lika med. Att vi är lika mycket värda, har lika stora chanser och samma förutsättningar. Att debet i slutänden blir kredit, säger författaren i en DN-intervju.

Speltid: c:a 2 tim 30 min inkl. paus

Regi: Ilga Jaunzems. Medverkande på scen: Andreas de Frumerie, P-O Hallerbäck, Sofia Hallerbäck, Malin Millom, Maud Sandberg, Hervor Svenonius, Lennart Wettmark

 

2016:

Jag skulle ha ropat för länge sen heter den pjäs som onsdagsgruppen valt att satsa på med premiär i november. Ursprungligen skriven och uppförd av Teater Terrier 2003, men lika aktuell idag…

jagskulleharropat

Onsdagsgruppen spelade2014 Sofi Oksanens Utrensning.

affisch

Onsdagsgruppen spelade Utrensning hösten 2014. Stående fr v Per-Olov Hedlund, Emil Mörk, Karin Berglund, Maud Sandberg, Lennart Wettmark, Hans Hellström sittande: Andreas de Frumerie, Malin Millom, Ilga Jaunzems
Onsdagsgruppen som spelade Utrensning hösten 2014.
Stående fr v Per-Olov Hedlund, Emil Mörk, Karin Berglund, Maud Sandberg, Lennart Wettmark, Hans Hellström
sittande: Andreas de Frumerie, Malin Millom, Ilga Jaunzems

—————————————————————————————

2013
Deadline: Ny chans att se den i oktober!
deadlineokt

Vi har nu spelat våra sex föreställningar av Deadline. Vi är nöjda, författaren själv (på besök) var nöjd och publiken var nöjd. Men ett åttiotal personer på sex föreställningar är dåligt. Särskilt som flera sade att detta var vår bästa uppsättning. Det är säkert inte bra att spela helger på vårsidan och tidningarna skrev inget. Vi räknar dock med att ta upp pjäsen i höst i något sammanhang.

I samband med teaterfestivalen 25-27 oktober spelar vi tre föreställningar av Deadline: ons 23 okt kl 19.30 (entré 100 kr); fre 25 och lör 26 okt kl 20 (festivalbiljetten gäller)

En krigsförbrytare och far skall avrättas. Han tillhör den förlorande sidan i inbördeskriget. När hans son vill veta vad fadern gjort avtäcks en grym familjehemlighet.

Annonser
%d bloggare gillar detta: